Waarom je kind met dyslexie niet mee wil doen met sinterklaas op school

 Als klein meisje ging ik helemaal op in het verhaal van Sinterklaas. Ik verkleedde me als piet en zong de hele dag uit volle borst sinterklaasliedjes. In bed lag ik vaak lang wakker. En spitsten ik mijn oren om de Pieten op het dak te kunnen horen. Ik wilde er zeker van zijn dat ze mij niet oversloegen.

Ik vroeg me af: zit er wel iets in mijn schoen?

creatieve begeleiding bij dyslexie, dyscalculie en ADHD / ADD

Ik was vaak bang dat ik niets zou krijgen. Ik deed namelijk wel echt heel erg mijn best, maar het lukt me niet om mee te komen met de klas. Steeds weer haalde ik de b en d door elkaar en maakte ik dezelfde spellingsfouten. Zou Sinterklaas wel weten dat ik zo mijn best deed? Ik oefende thuis elke dag en 1x per week kreeg ik extra externe begeleiding. Toch bleef ik letters spiegelen en dezelfde soort fouten maken. Waarom lukte het mij toch niet?    

Sinterklaas gedichten

Vanaf groep 6 begon ik het feest steeds minder leuk te vinden. Natuurlijk keek ik wel uit naar alle cadeautjes en het maken van de surprises. Ik maakte de mooiste dingen van papier marché maar alleen het maken van een supergave surprise was niet genoeg. Daar hoorde een gedichtje bij dat ik moest maken. Maar erger vond ik dat ik ook een gedichtje zou krijgen.  Die moest ik dan voorlezen voor de hele klas!

Dyslexie en sinterklaas stress

Die gedichten zorgde voor stress. Want als je worstelt met letters en woorden is het een hele opgave om een gedicht te schrijven of voor te lezen. Wat ik nog erger vond was dat ik niet altijd begreep wat ik las. Ik begreep dan ook de hints niet die soms verstopt waren in het gedicht over hoe ik de surprise moest openmaken. Dit zorgde voor hilariteit in de klas, want tijdens het voorlezen begreep de klas de boodschap wel. Maar ik niet!

Als jij een kind met dyslexie hebt, dan kun je je nu misschien voorstellen waarom je kind liever niet meedoet met een suprisemiddag.

Hoe kun je voor je kind met dyslexie, Sinterklaas weer leuk maken.

Moet je kind een sinterklaasgedicht schrijven:

 1. Maak er een gezellig moment van. Zet een schaaltje pepernoten neer en schenk wat drinken in.
 2. Schrijf steekwoorden op waarover het gedicht moet gaan. Je kunt daar ook een mindmap van maken of afbeeldingen laten opzoeken bij de steekwoorden. Hierdoor krijgt je kind een goed beeld van die steekwoorden.
 3. Zoek op internet een site met rijmwoorden, zoals: https://rijmwoordenboek.vandale.nl/rijm/sinterklaas
 4. Laat je kind het gedicht zin voor zin bedenken en ga samen op zoek naar een passend rijmwoord. Dit kan ook eerst mondeling.
 5. Heb je tijdens het proces van schrijven het gedicht voor je kind opgeschreven? Laat het dan door je je kind een overschrijven. Hierdoor heeft je kind het zelf geschreven en oefent meteen de juiste schrijfwijze van verschillende woorden.

Vieren jullie thuis sinterklaas met gedichtjes:

 1. Gebruik dan plaatjes in je gedicht bij de woorden waarvan je weet dat je kind die moeilijk vindt.
 2. Laat je kind het gedicht eerst een keer voor zichzelf lezen.
 3. Gebruik een duidelijk lettertype.
 4. Maak gebruik van veel wit ruimtes.
 5. Gebruik korte zinnen en geen onbekende woorden.

De bovenstaande tips zou je ook kunnen doorsturen naar school.

Verder kun je aan school vragen:

 • Of je kind zijn gedicht in de pauze al een keer mag lezen. Zo kan je kind het gedicht voorbereiden en eventueel woorden die hij/zij niet kent navragen.
 • Of ze de kinderen de opdracht mee naar huis willen geven het gedicht te typen in een goed leesbaar lettertype.

Als laatste tip:

Leer je kind voor het start met lezen eens een paar keer diep te zuchten om zo de spanning uit het lijf weg te laten glijden. Als je ontspant gaat het lezen gemakkelijker. Dit kan je kind herhalen als het lastige woorden tegenkomt.
Wil je weten hoe ik grip kreeg over mijn dyslexie, kijk dan eens op mij site ik vertel daar mijn verhaal.

Wil jij dat jouw kind volgend jaar met gemak een Sinterklaasgedichtje maakt en voorleest? Neem dan eens contact met mij op. Je kind hoeft echt niet zo lang te wachten. Na een kort intensief traject van 2 weken, merk je al verandering bij je kind.

Fijne sinterklaas      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.