Veranderingen zijn niet weg te denken uit ons leven. Zo gaat de dag over in de nacht, de winter over in de herfst, een schoolweek over in een weekend. Maar ook een glas water wat je leegdrinkt veranderd of een boterham die je smeert.
Er zijn grote veranderingen, zoals de seizoenen, maar ook kleine veranderingen zoals een blaadje dat door de wind een stukje weg wordt geblazen. Er zijn veranderingen waar je geen invloed op uit kunt oefenen maar er zijn ook veranderingen waar jezelf wel invloed op uit oefenen. Denk maar eens aan dat glas water dat je leeg drinkt of de boterham die je smeert.
Veranderingen horen bij ons dagelijkse leven.

Toch kan het gebeuren je veranderingen niet goed waarneemt. Een voorbeeld hiervan is een kind dat zo in zijn spel opgaat dat het zijn omgeving niet echt waarneemt. Zo ziet het kind niet dat jij druk in de keuken staat te koken en de tafel dekt. Voor het kind dat zo opgaat in zijn spel is de tafel ineens gedekt en heeft het niet gezien dat jij dat hebt gedaan.
Deze verandering overkomt hem.
De Levensles verandering
Hoe komt dat dat sommige mensen veranderingen niet of niet goed waarnemen en welke gevolgen kan het hebben als je het begrip ‘verandering’ je niet eigen hebt gemaakt?
De oorzaak is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Denk maar eens terug aan dat kind dat zo op gaat in zijn of haar spel dat het zijn omgeving helemaal uit het oog verliest. Het hoort niet dat je tegen hem of haar praat of heeft geen idee van wat andere kinderen aan het doen zijn. Zo’n kind lijkt helemaal op te gaan in zijn eigen wereld. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar als je zo in je eigen wereld opgaat kan het zijn dat je waarneming wordt vervormd. Desoriëntatie noemen we dat.
Het gevolg van die desoriëntatie kan zijn dat je een levensles zoals verandering niet of niet op de juiste manier wordt opgeslagen in de hersenen. Als informatie niet of niet juist wordt opgeslagen is het moeilijk deze informatie goed te reproduceren.
Desoriëntatie
Desoriëntatie herken je misschien zelf ook wel. Je rijdt op de automatische piloot naar je werk, zonder de omgeving echt waar te nemen. Voor je het door hebt bent je ineens op de plaats van de bestemming. Of je kan je sleutels niet meer vinden die ergens neer hebt gelegd, maar waar ben je vergeten.
Het is helemaal niet erg om zo nu en dan gedesoriënteerd te zijn. Ik kan soms zo wegdromen bij een goed boek. Desoriëntatie wordt een probleem als je gedesoriënteerd bent als je informatie moet opslaan. Zo kun je er vast wel iets bij voorstellen wat er gebeurd als ik wegdroom bij een boek terwijl ik aardappels aan het koken ben. Maar het is dus ook een probleem als je gedesoriënteerd in de klas zit en de uitleg van de docent moet onthouden.
De gevolgen?
Als je moeite hebt met het begrip veranderingen kan het zijn dat je moeite hebt met lezen, spelling, rekenen of je concentreren. Zo kan het gebeurden dat letters niet stil staan en steeds veranderen, waardoor je misselijk wordt. Of het kan zijn dat je veranderingen in de spelling of rekensommen niet waarneemt.
Woorden veranderen namelijk door de spellingsregels. Zo schrijf je boom met 2 o’s en bomen maar met 1. Het aantal letters veranderd hier terwijl de klank hetzelfde blijft. Dat kan erg verwarrend zijn. Bij rekenen kun je bijvoorbeeld denken aan het veranderen van getallen of aantallen. Kijk maar eens naar de som 2+3 =5. Zo veranderen 2 getallen in 1 ander getal.
Veranderingen tijdens een Davis counseling
Op de eerste dag dat ik met kinderen of volwassenen werk, laat ik ze altijd ervaren wat het verschil is tussen oriëntatie en desoriëntatie en leer ik ze hoe ze zich zelf kunnen oriënteren. Dit inzicht levert vaak de grootste verandering op. Doordat ze zich bewust kunnen oriënteren, ontstaat er rust en ruimte om nieuwe informatie op de juiste manier op te slaan en oude informatie die verkeerd is opgeslagen te verwijden.

Door ze niet alleen het begrip verandering in klei neer te laten zetten, maar ook door hun eigen verandering tijdens de counseling zijn ze zich bewust dat ze zelf invloed kunnen uit oefenen op hun eigen leven (verandering).
Er is weer ruimte om te leren.
Door georiënteerd in de klas te zitten of aan het werk te zijn, ben je in staat informatie op de juiste manier op te slaan. Waardoor je het makkelijk weer kunt reproduceren en je kan focussen op je taak.
Er is weer ruimte om te leren en de informatie op de juiste manier op te slaan. Hierdoor hoe je niet eindeloos te oefenen met dat wat er fout gaat. Maar ben je instaat de informatie op de juiste manier te reproduceren, doordat je die op de juiste manier hebt opgeslagen.
Gratis sparring afspraak
Vraag je je na het lezen van dit artikel af of je zelf moeite hebt met het begrip verandering, droomt je kind vaak weg of lijkt het soms in zijn eigen wereld te leven en wil je eens weten wat ik voor jou of voor je kind kan betekenen. Maar dan eens een afspraak voor een spar gesprek. Tijdens dit gratis en vrijblijvende gesprek neem ik de tijd om jou persoonlijke vragen te beantwoorden.