“Het is vakantie, hiep hiep hoera, vakantie!”

begeleiding bij dyslexie

Huppelend en vrolijk kwam ik, als klein meisje, op de laatste schooldag naar buiten. 6 weken knutselen, 6 weken buitenspelen, 6 weken even niet lezen, heerlijk, ik keek er al maanden naar uit.

Dat de basisschooltijd voor mij niet altijd even makkelijk is geweest, kwam doordat ik het tempo en niveau van de klas niet bij kon benen. Ik ben dyslectisch en daar heb ik veel last van ondervonden. Doordat ik altijd extra oefende en extra mijn best moest doen, kan je je misschien wel voorstellen hoe heerlijk ik de vakanties vond.

Dat ik zo uitkeek naar de vakanties staat niet op zich. Heel veel kinderen leven van vakantie naar vakantie. Zeker de kinderen met (een vermoeden van) dyslexie. Ze doen op school vaak extra hun best en oefenen vaak thuis ook nog extra.

Wanneer kom jij tot rust?

Ga eens bij jezelf na, pas na een paar dagen of misschien wel een week vakantie kom je pas echt tot rust komt. Soms ben je pas ontspannen tegen de tijd dat je weer naar je werk moet.

Dit geldt niet alleen voor ons, maar dat geldt ook voor onze kinderen. Die hebben de vakantie periode echt nodig om weer op te laden, tot rust te komen en los te laten. Dat is dan ook de reden dat ik in mijn praktijk in de vakantieperiodes niet werk met kinderen.

Hun brein heeft de rust nodig.

Juist bij kinderen die moeite hebben met lezen, spelling of rekenen en zich tijdens de schoolweken zich extra inspannen is de vakantie echt noodzakelijk. Pas als hun brein tot rust is gekomen, kunnen ze weer nieuwe informatie toelaten.

Maar moet je dan juist niet met deze kinderen door blijven oefenen in de vakantie? Ik denk van niet. Jij komt toch ook niet tot rust als je in je vakantie nog je mail moet lezen?

Ontspan en maak plezier!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets hoeft te doen, maar zorg er voor dat als je iets doet, dat altijd op een ontspannen en gezellige manier gebeurd. Want je kunt op zoveel meer manieren bezig zijn met lezen en spelling zonder dat kinderen het associëren met oefenen. Gebruik je creativiteit en maak plezier.

creatieve begeleiding bij dyslexie, dyscalculie en ADHD / ADD

Ga koekjes bakken in de vorm van de letters, schrijf berichten aan elkaar in het zand op het strand, speel gezelschapsspelletjes waarbij er gelezen moet worden en lees heel veel voor. Wil je nog meer tips: download dan hier mijn gratis e-book met 5 tips.

Ook ik ga genieten van mijn wel verdiende vakantie. Ik kijk terug op een mooi jaar, waar ik meerdere kinderen heb mogen helpen en heb zien groeien. Ik wil nog een aantal dingen afronden en kijk al uit naar een goed boek voor mijn tent op de camping, terwijl mijn kinderen heerlijk aan het zwemmen zijn. Ik ga ontspannen en genieten.

Fijne vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.